Beschermende laag vermindert aanhechting van bacterien op tandglazuursbehandelingen
20 januari 2014 - Een beschermende laag (coating) vermindert de aanhechting van biofilm op hydroxyapatiet, een belangrijk bestandsdeel van tandglazuur. Dit stelt Nivedita Cukkemane van het Academische Centrum voor Tandheelkunde (ACTA) in haar promotieonderzoek dat ze 31 januari verdedigt aan de Vrije Universiteit (VU).
Biofilms zijn een bacteriebevattend slijmlaagje op de oppervlakten van bijvoorbeeld de mondholte, katheters of prothesen. In de mondholte spelen ze een rol bij tandbederf (cariës), tandvleesontsteking (gingivitis ) en ontsteking rond de tand of kies (parodontitis) en ze zijn moeilijk te behandelen en controleren.
Cukkemane ontwikkelde in het laboratorium onder andere twee verschillende beschermende lagen. Een laag op basis van peptiden die zijn afgeleid van in de natuur voorkomende eiwitmoleculen. En een laag op basis van een op amino-alcohol gebaseerd ingrediënt (sfingosinen). Beide lagen gaven in het laboratorium een aanzienlijke vermindering van de aanhechting van orale bacteriën (streptococcen) aan het tandglazuur (hydroxyapatiet). De toegepaste peptiden waren afgeleid van eiwitten die bij de mens van nature in speeksel voorkomen, zoals speeksel agglutinine.
De nieuw ontwikkelde beschermende lagen zouden toegepast kunnen worden in mond-verzorgingsproducten zoals mondspoelmiddelen, tandpasta’s en mondsprays. Daarvoor is wel verder laboratoriumonderzoek en klinisch onderzoek nodig. Dit onderzoek is gefinancierd door de Stichting Technische Wetenschappen (STW). Deze stichting zorgt voor kennisoverdracht tussen technische wetenschappen en gebruikers.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
oktober/november 2024
Verspreiding in november 2024.
Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.