BioComp: Loskomend kroon- en brugwerk door namaakschroeven
Waarschuwing fabrikant voor kopie-producten
8 september 2014 - Implantaatfabrikant BioComp waarschuwt voor het gebruik van namaakschroeven die loskomend kroon- en brugwerk of zelfs breuk tot gevolg kunnen hebben. 'Uit onderzoek is gebleken dat er zogenaamde 'BioComp compatible' schroeven in omloop zijn die niet door BioComp geproduceerd zijn. Daardoor komt kroon- en brugwerk los en moet, in het ergste geval, het werkstuk opnieuw gedaan worden. Door een foutieve maatvoering en/of productie zijn deze schroeven niet goed tot de gewenste torque aan te draaien en geeft de schroef niet de gewenste klemming. Hierdoor zal de schroef en daarmee de restauratie loskomen en mogelijk zelfs breken.', aldus een woordvoerder van BioComp.
Beschadiging implantaat
'Het unieke fijne interne schroefdraad van BioComp is met zorg ontwikkeld (door de Technische Universiteit Eindhoven) en geproduceerd. Door een, niet volgens onze standaard geproduceerde, schroef te gebruiken, kan het interne schroefdraad van het implantaat beschadigen met alle gevolgen van dien. Regelmatig blijkt dat behandelaars/tandtechnici niet weten dat zij niet originele producten geleverd krijgen. Vraag bij uw leverancier daarom nadrukkelijk na of er uitsluitend met originele BioComp schroeven/producten gewerkt wordt. Indien u kiest voor het BioComp implantaat, kiest u voor een kwaliteitsproduct. Door enkel met originele BioComp producten/schroeven op het implantaat te werken, bent u verzekerd van een ultieme passing en een duurzaam eindresultaat.
BioComp adviseert ook om de productnummers en lotnummers van de verwerkte producten goed te documenteren. 'Zo bent u er van verzekerd dat u een optimale kwaliteit aan uw patiënt levert en bent u bij eventuele problemen in de toekomst ook verzekerd van een goede service vanuit BioComp.'
Gebruik kopie-producten
De Branchevereniging Tandtechniek herkent de nadelen van het gebruik van zogenaamde 'copy-cats: zogenaamde compatibele producten die het A-merk zouden moeten kunnen vervangen. De vraag naar deze producten wordt mede ingegeven door de kwalijke rol die verzekeraars spelen. Verzekeraars dwingen via bureaucratische machtigingsprocedures tandartsen om de aan hen leverende tandtechnische laboratoria onder druk te zetten goedkoper te leveren. Dit kan in veel gevallen alleen als er wordt uitgeweken naar goedkopere materialen met alle gevolgen van dien.
Kopie tandtechnieknota
De gebruikte materialen en hun unieke aankoopnummers staan vermeld in de Verklaring van Overeenstemming die door de tandtechnicus wordt opgesteld. Met deze aankoopnumers is bij de leverancier de echtheid van het geleverde materiaal te controleren. Als patiënt heeft u het recht om deze Verklaring van Overeenstemming overhandigd te krijgen, evenals een kopie van de tandtechnieknota. Vraag erom bij uw tandarts en/of tandtechnisch laboratorium.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
oktober/november 2024
Verspreiding in november 2024.
Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.