IGJ en Arbeidsinspectie: Misbruik en fraude met zorg(geld) voor niet-verzekerden

9 december 2024 - Zorgaanbieders kunnen gemakkelijk frauderen ten koste van de zorg aan mensen die niet verzekerd zijn. Daar is nauwelijks controle op, want het toezicht is versnipperd over meerdere instanties die onvoldoende bevoegdheden hebben om op te treden. Mensen krijgen daardoor niet de zorg die ze nodig hebben. Terwijl het belangrijk is dat mensen in kwetsbare posities medisch noodzakelijke zorg krijgen, ook als ze niet verzekerd zijn.

Dat zeggen de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Arbeidsinspectie. De inspecties hebben twee regelingen gecontroleerd en ontdekten misbruik door zorgaanbieders met de Regeling onverzekerbare vreemdelingen (OVV-regeling) en de Subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden (SOV-regeling). De inspecties hebben minister Agema (VWS) hierover gewaarschuwd.

Maatregelen
Mensen zonder zorgverzekering hebben recht op zorg als dat medisch noodzakelijk is. Niet-verzekerden moeten eigenlijk hun zorg zelf betalen, maar vaak kunnen ze dat niet. Ook blijven ze vaak anoniem om hen te beschermen; anders zouden ze misschien niet om de medische zorg durven te vragen die ze wel nodig hebben. Zorgaanbieders kunnen deze kosten dan declareren bij het CAK. Zij bepalen zelf of deze zorg medisch noodzakelijk is. Zonder aanvullende maatregelen zal het misbruik door malafide zorgverleners toenemen, voorspellen de IGJ en de Arbeidsinspectie.

Arbeidsinspectie ziet gebrek aan controle
Het CAK en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben geen bevoegdheid om de vergoedingen aan zorgaanbieders inhoudelijk te controleren. De IGJ kijkt formeel alleen naar de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. En dat is lastig bij fraude, als niet bekend is wie zorg krijgt. De laagdrempeligheid, anonimiteit en kwetsbaarheid van onverzekerden, en het gebrek aan toezicht, maken de regelingen gevoelig voor misbruik.  

Kosten
Vorig jaar waren de kosten voor de beide regelingen 160 miljoen euro. Veel daarvan is terecht uitbetaald aan betrouwbare zorgaanbieders; zij leveren zorg aan mensen in kwetsbare situaties zonder verzekering. Maar daar staat tegenover dat bij de OVV-regeling zo’n 15% en bij de SOV-regeling 4% werd gefraudeerd door zorgaanbieders. Naar schatting lag het fraudebedrag vorig jaar op 10 à 15 miljoen euro.

De inspecties pleiten daarom voor het inbouwen van waarborgen vooraf waardoor OVV- en SOV-geld niet in verkeerde handen komt. Toezicht en handhaving vormen het sluitstuk; belangrijk is om al bij de declaraties een verbeterde controle in te bouwen. Tegelijkertijd blijft het belangrijk dat ook mensen zonder zorgverzekering medisch noodzakelijke zorg krijgen.

Constructies
De inspecties zien dat malafide zorgaanbieders een bedrijf oprichten, snel geld binnenhalen via declaraties om dan het bedrijf failliet te laten gaan. De ondernemers starten vervolgens onder een andere naam een nieuw bedrijf en gaan door met de dubieuze en frauduleuze praktijken. Dat is lucratief, maar geeft een groot risico op een gebrek aan zorg voor degenen die dat wel nodig hebben. Door de wisselende constructies van deze bedrijven en het gebrek aan informatie is het voor de overheid vaak onmogelijk om de kwaliteit van de zorg te controleren, en óf die zorg wel wordt gegeven.

Controles IGJ
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ging langs bij zeven verdachte zorgaanbieders die declaraties hadden ingediend. Zes locaties waren sterk vervuilde woningen of gehuurde ruimtes in een bedrijfsverzamelgebouw, totaal ongeschikt voor het verlenen van zorg. Op vijf locaties was ook geen enkele cliënt of zorgbestuurder aanwezig.

 

11/12 - Zorgpremie steeg afgelopen vijf jaar meer dan de inflatie
Stijging premie 32% ten opzichte van inflatie 25%
11/12 - IGJ en Arbeidsinspectie: Misbruik en fraude met zorg(geld) voor niet-verzekerden
Nauwelijks controle, toezicht versnipperd
21/10 - Pleidooi KNMT voor landelijke regeling mondzorg voor minima
Onwenselijke gezondheidsverschillen en onnodige gezondheidsschade
02/10 - Ivoclar neemt deel aan Dentex
Een kans om de nieuwste ontwikkelingen te ervaren
02/10 - Henry Schein op Dentex
Uitgebreid aanbod van oplossingen om tandheelkundige professionals te helpen de patiëntenzorg te verbeteren
20/06 - VITA Excellence Award 2025
Meld u nu aan en win een uitnodiging voor de IDS in Keulen
19/06 - Patiëntenfederatie: stop stapeling zorgkosten voor patient
Pleidooi duurzame landelijke regeling basismondzorg
18/03 - NVM-mondhygiënisten: Ouders onvoldoende op de hoogte van noodzaak preventieve mondzorg jeugd
Onafhankelijk onderzoek toont aan: ouders nog onvoldoende op de hoogte van noodzaak preventieve mondzorg vanaf eerste tandje kind
01/03 - Dental Expo 2024: de vakbeurs voor de totale mondzorg
Netwerken, kennis en innovaties op Dental Expo - 14, 15 en 16 maart 2024 in RAI Amsterdam
27/02 - ABN AMRO rekent voor: tekort aan tandartsen
12 jaar lang adviezen van Capaciteitsorgaan om opleidingsplaatsen voor tandartsen te verhogen in de wind geslagen
15/02 - Ivoren Kruis roept Tweede Kamer op onafhankelijke commissie Mondzorg in te stellen
Beschrijf diagnose, indicatie en behandeling in een richtlijn
08/02 - CZ eist door computersysteem van de zorgverzekeraar teveel uitbetaalde tandartsvergoeding terug
Problemen met nieuw declaratie- en machtigingensysteem
01/02 - Nog geen meerderheid Tweede Kamer voor opname mondzorg in de basisverzekering
Ook motie om 1 periodieke controle op te nemen wordt verworpen
24/01 - NZa kondigt kostenonderzoek mondzorg 2024-2025 aan
Ook evaluatie vorige kostenonderzoek in 2016
17/01 - Zorginstituut: kosten mondzorg stijgen met 12%
Snelst groeiende post binnen basispakket - hogere tarieven als gevolg van inflatie
Nummer 181
oktober/november 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in november 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl