NZA: beugelbehandelingen goedkoper, aantal patiënten neemt toe

Nederlandse Zorgautoriteit vraagt KNMT en ANT hoe het kan dat omzet stijgt als tarieven fors dalen

nza-logo

20 maart 2015 - Orthodontiepraktijken hebben volgens de Nederlande Zorgautoriteit niet te lijden onder de lagere tarieven. De afgelopen jaren behandelden orthodontisten meer mensen en plaatsten duurdere beugels. Dat blijkt uit de monitor orthodontie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Hoewel de tarieven tussen 2011 en 2013 met 32% daalden, bleef de omzet van praktijken min of meer gelijk. Mensen kiezen bewust voor innovatieve, mooiere en daarmee dure beugels, zeggen orthodontisten. De NZa heeft een onderzoek aangekondigd naar de vraag of beugeldragers die keuze inderdaad bewust maken.

De NZa besloot na een kostenonderzoek in 2010 bij orthodontiepraktijken tot een tariefdaling in twee stappen. In 2011 gingen de prijzen met 16% omlaag, daarna volgde nog eenzelfde korting in 2013. Orthodontisten maakten zich hierover zorgen. Zij vreesden dat praktijken hun deuren zouden moeten sluiten en dat daardoor patiënten minder snel terecht zouden kunnen of verder zouden moeten reizen voor een behandeling. Uit de NZa-monitor blijkt die angst ongegrond; het gaat goed met de toegankelijkheid van orthodontiepraktijken. 

Meer orthodontische zorg geleverd
Het onderzoek laat zien dat er meer orthodontische zorg is geleverd in de periode 2011-2013. Er zijn meer beugels geplaatst. In 2013 zijn meer consumenten in behandeling genomen en dus meer 'beugelbehandelingen' gestart. Gemiddeld groeide het aantal patiënten per orthodontiepraktijk. De totale omzet van orthodontiepraktijken stijgt licht ten opzichte van 2011. Dat is opvallend, omdat de tarieven juist gekort zijn met 32%. Dit verschil wordt voor een deel verklaard doordat er andere beugels zijn geplaatst. Deze beugels zijn gemiddeld duurder dan de beugels die eerder werden gebruikt. De kosten van materiaal en techniek zijn ook toegenomen.

Opmerkelijk
Het is opmerkelijk te noemen dat een organisatie als de NZa die moet functioneren als marktmeester aan beroepsorganisaties KNMT en ANT vraagt hoe het kan dat de omzet stijgt als de tarieven fors dalen.  Immers, elke les over vraag een aanbod leert dat een lagere prijs zal leiden tot een grotere vraag. De NZa stelt hierover: 'Doel van de prijsverlagingen was immers dat behandelingen bij de orthodontist betaalbaar blijven. Consumenten lopen het risico dat hun verzekering niet alle kosten van de behandeling dekt en dat zij zelf moeten bijbetalen. Het gebruik van dure beugels kan er toe leiden dat de premie stijgt. Dat baart de NZa zorgen."

Onderzoek consumentenbond
Orthodontisten geven aan dat de kwaliteit van beugels is verbeterd. Patiënten zouden zelf bewust kiezen voor innovatieve en mooiere beugels. De NZa gaat deze stelling via onder meer een onderzoek via de site van de consumentenbond onderzoeken. Opvallend is dat hierop reeds het probleem dat uit het onderzoek zou kunnen komen met enige stelligheid geformuleerd wordt: 'Goede voorlichting ontbreekt. Informatie die je krijgt over soorten beugels, mogelijkheden en prijzen is vaak niet goed genoeg om weloverwogen beslissing te nemen.'

Maatregelen NZa
De meldactie duurt tot eind april. Op basis van de uitkomsten kijkt de NZa of er maatregelen nodig zijn. 

 

 

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 181
oktober/november 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in november 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl