NZa: veel vragen over mondzorg
Onterechte declaraties weekendtoeslagen en vragen over medische intake
21 juli 2011 - De mondzorg is een van de sectoren waar de Nederlandse Zorgautoriteit veel vragen over krijgt van consumenten. Dit is zo omdat veel mensen hun tandartsrekening gedeeltelijk zelf betalen. Een van de meest gestelde vragen over mondzorg op dit moment gaat over de schriftelijke medische anamnese, een medische intake. Andere meldingen gaan bijvoorbeeld over het declareren van weekendtoeslagen door de week.
Medische intake
Een medische intake, ofwel schriftelijke medische anamnese, mogen tandartsen declareren als er na het stellen van routinevragen nog meer medische informatie nodig is over een patiënt. Veel meldingen die de NZa krijgt zijn van patiënten van wie de tandarts geregeld een medische anamnese uitvoert en daarvoor kosten in rekening brengt (met code C22, het huidige tarief is € 19,63).
Een schriftelijke medische anamnese is alleen declareerbaar als er iets bijzonders of complex aan de hand is. Een vragenlijst invullen als iemand voor het eerst bij een nieuwe tandarts komt, of routinevragen over zwangerschap of over medicatie komen niet in aanmerking voor declaratie. De NZa adviseert iedereen die over de declaratie van een anamnese twijfelt altijd eerst met hun tandarts te overleggen. Veel tandartsen geven als reactie aan patiënten aan dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg met een circulaire de tandartsen verplicht heeft om regelmatig een schriftelijke medische anamnese uit te voeren. Dat is niet het geval.
Weekendtarief
Een ander signaal dat de NZa kreeg, is het op weekdagen in rekening brengen van het weekendtarief. Een aantal tandartsen rekent een hoger tarief voor patiënten die buiten het weekend door collega's naar hen werden doorverwezen. 'Dit mag niet, het weekendtarief geldt alleen voor behandeling in het weekend. De NZa spreekt de tandartsen hier op aan. Tandartsen mogen immers alleen declareren wat zij kunnen uitleggen en declaratie van een weekendtarief door de week is niet uitlegbaar.'
Tarief controleren
Op de tarievenlijst tandheelkunde staat wat een tandarts in rekening mag brengen voor een behandeling en wat hij of zij daarvoor moet doen. Met de tarievenlijst in de hand kunnen consumenten bekijken of hun rekening klopt. Vragen over de inhoud van een behandeling, kunnen consumenten eerst met hun tandarts bespreken. Wie denkt dat zijn of haar tandartsrekening niet klopt, kan dit melden bij het Meldpunt van de NZa.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
oktober/november 2024
Verspreiding in november 2024.
Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.