Onderzoek ANKYLOS SynCone concept
Succespercentage van meer dan 94 procent voor direct belaste implantaatgedragen prothese in de tandeloze onderkaak
29 november 2010 - Het ANYKLOS SynCone concept is een patiëntvriendelijke optie voor de prothetische directe of late restauratie van tandeloze kaken op geprefabriceerde conische abutments. SynCone biedt het draagcomfort en de pasvorm van een vast verankerde brug, die altijd makkelijk uit de mond kan worden genomen voor de reiniging. Het concept beantwoordt bijgevolg aan de hygiënische eisen van de patiënt. Nieuwe onderzoeksgegevens tonen nu ook de kwaliteit van een restauratie met het SynCone concept op lange termijn aan. Ze werden in 2011 gepubliceerd in de derde editie van het International Journal of Oral & Maxillofacial Implants (JOMI, Quintessenz). Het succespercentage van de direct belaste implantaten in combinatie met een uitneembare prothese in de onderkaak bedraagt volgens een recent onderzoek van Romanos, May D. en May S. 94,06 procent.1
Chirurgische ingreep én prothetische restauratie uitvoeren in ongeveer twee uur – dat is mogelijk met het SynCone concept. Omdat het ANKYLOS implantaat geschikt is voor directe belasting, kunnen behandelaars hun patiënten hiermee chirurgische ingreep en prothetische restauratie in één keer bieden. De restauratie kan echter ook op een later tijdstip plaatsvinden met een vast verankerde brug. Bovendien wordt nu ook door de meest recente onderzoeksresultaten aangetoond dat het SynCone concept een belangrijke behandeloptie is, met name bij oudere patiënten. Volgens de auteurs is een uitneembare restauratie in combinatie met implantaten vooral raadzaam voor deze patiëntengroep, omdat deze het vaak moeilijk heeft met de orale hygiëne of omdat het aanwezige zachte en harde weefsel meestal ontoereikend is.
Het SynCone concept wordt doorgelicht: 122 patiënten, 488 implantaten
Romanos, May D. en May S. hebben in een retrospectief onderzoek de gegevens geëvalueerd van 122 patiënten (waarvan 40 mannen en 82 vrouwen tussen 55 en 75 jaar). Bij de patiënten werd de tandeloze onderkaak gerestaureerd met direct belaste implantaten, 84 werden hierbij als directe implantaten geplaatst. De prothese werd in de stoel aangepast en door vier geprefabriceerde conische abutments ondersteund. In totaal werden dus 488 ANKYLOS implantaten ingebracht, implantatie en prothetische directe restauratie gebeurden volgens het door de fabrikant aanbevolen behandelconcept. Alle patiënten werden vervolgens minimaal een jaar (tussen 17 en 129 maanden) klinisch en radiografisch geobserveerd.
Resultaat van de evaluatie
Bij slechts acht implantaten (1,6 procent) was de osseo-integratie onvoldoende. Bij 21 van de 488 implantaten (4,3 procent) was er sprake van een crestaal botverlies van meer dan 2 mm. Daarmee bedroeg het succespercentage, gemeten volgens de door Albrektsson et al. gedefinieerde criteria, bij de restauratie met het ANKYLOS SynCone concept 94,06 procent.
Met name de bijzondere dichtheid van de conusverbinding tussen implantaat en abutment zagen de auteurs als een groot voordeel. Dankzij deze verbinding kan een ontstekingsreactie in het weefsel effectief worden voorkomen. Het peri-implantaire weefsel van de patiënten was volgens de verklaringen van Romanos alsook D. en S. May in uitstekende staat. Zelfs bij patiënten met niet optimale mondhygiëne bleek de toestand van het weefsel goed te zijn. Een peri-implantaire hyperplasie werd tijdens de lange observatieduur eveneens niet waargenomen. Ook complicaties, zoals een fractuur of onvoldoende belastbaarheid van de prothetische restauratie, bleven uit.
Conclusie van de auteurs
De combinatie van een directe belasting van implantaten en implantaatgedragen telescoopprothese is een belangrijke behandeloptie voor de prothetische restauratie van de tandeloze onderkaak, vooral bij oudere patiënten en patiënten met een beperkte handvaardigheid. Ook vanwege de patiënten was er positieve respons: ze waren fundamenteel tevreden met de stabiliteit van hun prothese.
Goede punten voor nieuwe SynCone componenten in een enquête bij gebruikers
Deze positieve onderzoeksresultaten weerspiegelen zich ook in de resultaten van de enquête onder gebruikers over de tevredenheid met ANKYLOS SynCone. Er werd gevraagd in hoeverre ze profiteren van het uitgebreide portfolio van abutments met extra angulaties en er een vereenvoudiging van de behandeling van hun patiënten in zien. Sinds 2010 is naast de abutments met 4°- en 6-° conische koppen ook een 5°-variant met angulaties van 7,5 tot 30 graden beschikbaar. Meer dan 80 procent van de ondervraagden gaf aan dat ze met de extra componenten hun patiënten nog gemakkelijker konden behandelen.
1 Romanos et al., Treatment Concept of the edentulous Mandible with Prefabricated Telescopic Abutments and Immediate Functional Loading, Int. J. Oral Maxillofac. Implants 2011; 26: 593 – 597
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
oktober/november 2024
Verspreiding in november 2024.
Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.