SP: Oppositie wil vrije prijsvorming mondzorg tegenhouden
Discussiebijeenkomst NobelActueel schot in de roos
20 juli 2011 - De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zullen een poging doen om de invoering van de vrije prijsvorming te stuiten (Haags jargon voor beletten). De coalitiepartijen zouden het voorstel van de Minister steunen. Wat de ‘gedoog’-partner PVV gaat doen is onduidelijk. Dit blijkt uit de afgelopen vrijdagmiddag door NobelBiocare georganiseerde NobelActueel discussie-bijeenkomst met als thema: Vrije prijzen mondzorg: voor of tegen.
Zeer actueel
De naam NobelActueel bleek zeer op zijn plaats. Diverse sprekers lieten omwille van de actualiteit van het onderwerp verstek gaan. Zo wilde een vertegenwoordiger van de NZa en het Ministerie van VWS zich op dit moment – de brief van de VWS-Minister Edith Schippers is pas 6 juni jl. verzonden - niet aan dit onderwerp brandden. Ook het uitgenodigde PVV Tweede Kamerlid liet uiteindelijk verstek gaan. Navraag leerde dat ook dit was omdat de PVV nog geen uitspraken wil doen voordat het inmiddels aangekondigde schriftelijke overleg is afgerond.
Afhankelijkheid buitenland
Van Gerven, Tweede Kamerlid van SP liet duidelijk weten tegen het vrijlaten van de prijzen in de mondzorg te zijn. Hij verwees naar de ziekenhuismarkt, waar gereguleerde marktwerking heeft geleid tot een explosie van de declaraties van de vrijgevestigde specialisten. Verder gaf Van Gerven aan dat wij in Nederland een schaarste hebben aan tandartsen, hetgeen bij vrije prijzen eerder een prijsopdrijvend effect heeft dan een prijsverlagend effect. Ter onderbouwing van die schaarste haalde hij de cijfers aan die in de bewuste brief van de Minister staan, te weten:
- Jaarlijks stromen 255 tandartsen uit van de Nederlandse universiteiten
- Jaarlijks stromen 180 tandartsen uit het buitenland in in Nederland
Van Gerven stelt vraagtekens bij de afhankelijkheid van Nederland van het buitenland voor de eigen mondzorg. Ook zijn mondhygienisten nieuwe stijl volgens hem niet de oplossing om het tekort aan tandartsen op te lossen, hetgeen Schippers in haar brief als oplossing oppert.
Dagelijkse praktijk
De hamvraag voor de meeste participanten in de zaal was in hoeverre dit experiment ervoor gaat zorgen dat de praktijk van alle dag gaat veranderen en hoe die verandering er dan uit zal zien. Opmerkelijk genoeg kon niemand aangeven hoe de mondzorg er precies uit gaat zien in 2012. Alexander Tolmeijer (NMT) schetste wat contouren, maar was niet in staat een en ander helder in te kleuren. Een van de problemen bij het gedetailleerd inkleuren van deze toekomst is het feit dat de kwaliteitsindicatoren nog niet beschikbaar zijn. De minister stelt in haar brief aan de Tweede Kamer dat deze indicatoren pas op hun vroegst vlak na de zomer van 2012 voor consumenten en zorgverzekeraars beschikbaar komen. De vraag hoe een consument een afgewogen keuze zou kunnen maken in de periode januari tot de zomer kon eveneens niet beantwoord worden.
Dinsdag 21 juni staat de brief van de minister aan de tweede kamer op het programma van diezelfde kamer. De oppositie wil de brief graag stuiten en op die manier aansturen op een debat. De coalitie partijen proberen stuiting te voorkomen. Het is derhalve bijzonder interessant welke positie de PVV gaat innemen.
Volgende NobelActueel
Op 16 september a.s. vindt de tweede editie van NobelActueel plaats. Uiteraard wordt u via de Dentale Agenda van de wekelijkse TTM Nieuwsbulletin op de hoogte gehouden over thema en sprekers van die discussie-bijeenkomst.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
oktober/november 2024
Verspreiding in november 2024.
Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.