Wereldprimeur LayerWise/DentWise: patiënt-specifieke onderkaak met lasertechnologie

Ook te zien op Dental Expo 2012

logo dentwise

8 februari 2012 - Het Leuvense LayerWise/DentWise produceerde met behulp van Additive Manufacturing (AM) een volledig onderkaakreconstructie-implantaat uit titanium die recent werd bekroond. Het implantaat werd ontwikkeld in samenwerking met projectpartners uit de academische wereld en de medische industrie. Voor de eerste maal kozen medische specialisten en chirurgen voor dit volledig patiënt-specifiek implantaat ter behandeling van de progressieve osteomyelitis van nagenoeg de hele onderkaak van een oudere patiënt. AM technologie-specialisten van LayerWise / DentWise printten het complexe implantaat-ontwerp als één geheel, inclusief gewrichtsdelen en specifieke kenmerken. De reconstructie – nabewerkt met dentale suprastructuur-voorzieningen, gepolijste gewrichts-oppervlakken en een biokeramische laag – werd intussen met succes geïmplanteerd. Het implantaat herstelde de aangezichtsesthetiek van de patient en gaf reeds na enkele uren haar spraak terug.

Prof. Dr. Jules Poukens van de Universiteit Hasselt: “De nieuwe behandelingsmethode is een wereldpremière omdat het gaat over het eerste patiënt-specifiek implantaat ter vervanging van een hele onderkaak. Het implantaat integreert meerdere functies, waaronder kuiltjes die het oppervlak vergroten, holtes die de spierhechting bevorderen, en sleuven die onderkaakzenuwen geleiden. Bovendien is het onderkaak-implantaat voorzien om later dentale implantaatbruggen- en/of steegconstructies rechtstreeks te kunnen bevestigen. Ik leidde het chirurgenteam die de AM-geproduceerde stuctuur geïmplanteerd heeft tijdens een operatie van minder dan vier uur in het Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen. Kort na het ontwaken uit de anesthesie sprak de patiënt reeds enkele woorden, en de dag erna kon de patiënt opnieuw normal praten en slikken.”

Betere implantaat-suprastructuren bouwen
DentWise ontwerpt en produceert de meest gesofistikeerde implantaatbruggen, waarin zeer complexe oppervlakte-retenties en individuele afsluitranden vervat zijn. Na het ontwikkelen van de methode in samenwerking met de Universiteit Leuven en succesvol doorstaan van klinische tests, hebben tandtechnici nu toegang tot DentWise implantaatstructuren. Zij staan zeer positief tegenover de ontwerpvrijheid die DentWise met zich meebrengt, aangezien zij zo kunnen beschikken over suprastructuren die op geen enkele manier kunnen geproduceerd worden. Bezoek DentWise op Dental Expo in Amsterdam : stand H.102. Hier zal ook het volledige kaakimplantaat met dentale suprastructuur te bezichtigen zijn.

dentwise implant suprastructures 

Selective laser melting of dental implant bridge

De gepatenteerde productietechniek van DentWise laat toe om de meest geavanceerde implantaatbruggen te ontwerpen. Een perfecte passieve passing is gegarandeerd, aangezien nauwkeurigheden van 20 micron of beter bereikt worden ter hoogte van de implantaatconnecties. Door het gebruik van state-of-the-art Selective Laser Melting technologie slaagt DentWise erin om de meest complexe oppervlaktestructuren te integreren in de implantaatbruggen, wat een uitstekende hechting garandeert. Omdat de technologie material laag per laag opbouwt, is ze in staat om individuele afsluitrandente realiseren op elke implantaatconnectie, volledig volgens het profiel van het tandvlees. DentWise suprastructuren worden vervaardigd uit een zeer sterke titaanlegering (Ti6Al4V, graad V), die het veelgebruikte titanium graad II overtreft op vlak van mechanische eigenschappen.

Full service met oneindige mogelijkheden
CEO Peter Mercelis: “Ondanks het feit dat moderne CAD/CAM freestechnieken de precisie van dentale suprastructuren hebben verbeterd, hebben ze de ontwerpvrijheid van tandtechnici gelimiteerd in vergelijking met klassieke verloren-was gietmethodes. Bij DentWise proberen we het beste van beide werelden te combineren; naast het behouden en zelfs vergroten van de ontwerpvrijheid, slagen we erin de hoogste precisie te bereiken voor onze implantaat-suprastructuren. Bovendien maakt onze werkwijze de integratie mogelijk van bijkomende kenmerken, die tot op heden niet konden worden geproduceerd. Een perfect voorbeeld in dit verband is SealWise, een nieuw concept dat een individuele afsluitrand integreert aan elke implantaatconnectie volgens het tandvleesprofiel.”

“De ontwerp- en productiedienstverlening geleverd door DentWise start van een fysiek model en tandopstellingdie gedigitaliseerd worden d.m.v. onze hoogwaardige scansystemen,” vertelt Peter Mercelis. “Wij zijn voorbereid om 100% digital te werken, maar moeten allicht wachten tot er intra-orale scanners op de markt komen die een voldoende hoge precisie halen. Op basis van de verkregen patiëntspecifieke geometrie, ontwerpen we de gepersonaliseerde structuur in software en starten onmiddellijk met het printen in titanium. Als de suprastructuur geproduceerd is, werkt de tandtechnicus deze af tot een finale prothese.

OVER LAYERWISE EN DENTWISE
LayerWise werd in 2008 opgericht door Dr. Ir. Peter Mercelis en Dr. Ing. Jonas Van Vaerenbergh als een spinoff-bedrijf van de Universiteit van Leuven in België. Als gespecialiseerde speler in   Additive Manufacturing van metalen staat LayerWise ten dienste van bedrijven in industriële, dentale en medische sectoren. Sinds 2010 commercialiseert DentWise, de dentale divisie van LayerWise dentale implantaat-bruggen en baarconstructies en levert het aanverwante dienstverlening aan tandlaboratoria. Meer informatie is beschikbaar op www.dentwise.eu

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 180
september 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in september 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl