Zuur snoepgoed: risico voor gebit Nederlandse jeugd

12 oktober 2011 -  Op dinsdag 11 oktober jl. is mw. D.L. (Dien) Gambon gepromoveerd op haar proefschrift: ‘Dental erosion in children: riskfactors in daily life in the 21 st century’ verdedigen. De promotie vond plaats op de VU aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Promotoren waren prof.dr. A. van Nieuw Amerongen en prof.dr. E.C.I. Veerman. Co- promotor was dr. H.S. Brand.

Tanderosie is de aantasting van tandglazuur door zure voedingsmiddelen, en in sommige gevallen ook door maagzuur. Door de toegenomen consumptie van frisdranken komt tanderosie steeds vaker voor en begint ook op steeds jongere leeftijd. Tanderosie mag niet verward worden met cariës. Cariës, de ‘gaatjes’ in tanden en kiezen, wordt veroorzaakt door zuur dat bacteriën in de mond produceren wanneer ze suiker afbreken.

Kindertandarts Dien Gambon ontdekte dat de oorzaak van tanderosie bij jongeren niet alleen door frisdrank wordt veroorzaakt, maar ook door zuur snoepgoed zoals lollies, winegums, zure matten, jawbreakers en candy sprays. Het zuur dat vrijkomt wanneer dit snoep wordt genuttigd lost het tandglazuur op. Als vaak gesnoept wordt, of als het snoepgoed lang in de mond wordt gehouden, kan de afbraak ernstige vormen aannemen. Kinderen en hun ouders hebben vaak geen weet van dit risico.

Uit het onderzoek van Dien Gambon bleek bovendien dat de consumpties die in kantines van middelbare scholen worden verkocht ook kunnen bijdragen aan gebitserosie bij scholieren. Zo was bijna driekwart van alle verkochte dranken potentieel erosief. Dien Gambon pleit daarom voor een beperking van dit aanbod aan erosieve producten en een beperking van de openingstijden van de kantines. Het verwijderen van frisdrankautomaten op scholen zou een stap in de goede richting zijn. Om het erosie risico te beperken wordt vaak aanbevolen zure dranken met een rietje te drinken. Uit het onderzoek van Gambon blijkt echter dat veel jonge kinderen tijdens het drinken op een rietje bijten. Van deze kinderen heeft meer dan 80% gebitsslijtage. Vandaar dat de aanbeveling van Gambon luidt: plaats het rietje ver achter in de mond en bijt er niet op.

Ouders en kinderen moeten meer gewezen worden op het risico van tanderosie, en beter geïnformeerd worden hoe zij door tandvriendelijk eet- en drink gedrag erosie kunnen voorkomen.

 

 

Terug naar home

Share |
Lees meer uit het TTM-archief. Selecteer een categorie.
Kunt u niet vinden wat u zoekt? Gebruik de zoekmachine.
Nummer 181
oktober/november 2024
In dit nummer

 

Verspreiding in november 2024.

Mis geen nummer, neem nu een abonnement op het Tandtechnisch Magazine. Klik hier voor een speciale internet-aanbieding.

Heeft u nieuws voor het volgende nummer of een interessante casus? Neem dan contact op met de redactie.

Ontvang gratis TTM nieuwsbulletin

Gratis overzicht van het belangrijkste nieuws uit de dentale branche in uw e-mailbox. Vraag nu aan! Afmelden kan altijd door een e-mail te sturen naar info@tandtechnischmagazine.nl